Aer purificat

Alegerea unui purificator de aer

Un om poate trai fara hrana 3 saptamani, fara apa 3 zile insa nu poate trai mai mult de cateva minute fara aer, aproximativ 3 minute. Cercetatorii au intitulat aceste limite ale omului „Regula lui Trei”.

Aerul este un element indispensabil vietii cu rolul principal de a aduce oxigen in organism, element vital pentru viata celulelor. Inspiram aproximativ 7-8 litri de aer pe minut adica aproximativ 11000 litri pe zi.

Compozitia aerului uscat este 78,09% azot, 20,95% oxigen, 0,93% argon si 0,04% dioxid de carbon (CO2) si este modificata de diversi factori naturali si antropici (datorati actiunii omului). Acesti factori afecteaza calitatea aerului respirat, unii dintre ei fiind considerati poluanti, adica afecteaza in mod negativ sanatatea umana.

Puritate aer

Omul este intr-o continua cautare si ridicare la standarde inalte a confortului. Acest lucru are efectele lui secundare, unul dintre ele fiind influenta negativa asupra aerului pe care-l respiram. Suntem invadati de praf (praful fiind un bun transportator de germeni, bacterii, spori, virusi) si de compusi volatili organici (exemplu solutiile de curatare casnice, solventii din vopseluri etc). Datorita acestor factori poluanti dezvoltam diverse probleme de sanatate: astm, alergii etc.

Sistemele HVAC (Heating Ventilation Air Conditioning = Incalzire Ventilatie Aer Conditionat) moderne aduc beneficii precum: improspatarea aerului (oxigenare), filtrarea grosiera (unele au filtre care mentin doar particule de dimensiuni mari), conditii de temperatura si umiditate confortabile functie de sezon. Sistemele HVAC nu inlatura factorii poluanti ci dimpotriva pe unii ii creeaza. De exemplu echipamentele de aer conditionat care nu sunt igienizate (curatate) pot crea Legionella care este o bacterie extrem de periculoasa, care poate cauza forme severe de penumonie si chiar deces.

Pentru a ne proteja sanatatea avem nevoie ca in spatiile inchise in care locuim sau ne desfasuram activitatea sa beneficiem de un aer curat. Purificatoarele de aer pot indeplini aceasta sarcina fara a introduce poluatori secundari.

Ce este un purificator de aer?

Purificatorul de aer este un echipament care are rolul de a curata aerul din incaperea in care locuim sau lucram. Purificatorul curata aerul de particule si germeni care ne pot afecta sanatatea.Purificator Aer

Purificatorul de aer creeaza un mediu de viata sanatos si poate elimina simptome ca: alergii, astm, gat uscat, piele iritata. Totodata reduce probabilitatea ca in spatiul in care locuim sau lucram sa contactam boli comune ca raceala si gripa.

Un astfel de echipament elimina particulele cu dimensiuni de pana la 0,1 μm adica de 10.000 de ori mai mici decat 1 mm.

Este important ca un purificator de aer:

 1. sa curete aerul unei incaperi cu eficienta in captarea si eliminarea particulelor peste 95%
 2. sa aiba lampa UV pentru neutralizarea diverselor particule vii ca: acarieni, bacterii, fungi etc.
 3. sa asigure un numar de schimburi de aer suficient cat sa curate intreg volumul de aer din incapere
 4. sa aiba un nivel de zgomot foarte scazut pentru a nu deranja acustic, deoarece se recomanda utilizarea lui in mod continuu.

Purificatorul de aer este o solutie pe termen lung pentru mentinerea aerului proaspat al unei incaperi care este zilnic invadata de particule daunatoare. Este solutia cea mai rentabila pentru imbunatatirea calitatii aerului din interior.

Beneficiile unui purificator de aer

Pentru a reduce riscurile de a ne imbolnavi avem nevoie ca incaperea sa fie aerisita, oxigenata si la o anumita valoare de umiditate si temperatura.

Deschiderea ferestrelor pentru a aerisi, a usii (intrari si iesiri din incapere), circulatia oamenilor si animalelor, sederea noastra in incinta, favorizeaza patrunderea de particule in incapere si producerea de organisme vii (germeni) care ne afecteaza sanatatea.

Purificatorul de aer curata aerul dintr-o incapere de:

Purificatorul de aer retine polenul

 1. praf, scame, firele de par uman si de animale
 2. fumul de tigara si mirosul acestuia
 3. acarieni
 4. fungi si mucegai
 5. polen
 6. diverse bacterii, virusi, germeni

Unde utilizam purificatorul de aer?

Avand in vedere rolul si beneficiile unui purificator de aer este recomandat a fi prezent in:Aer Purificat in locuinta

 1. locuinte – respiram un aer curat in propria casa. Timpul de somn al unui om este de 6-8 ore pe zi. Este foarte important ca in aceasta perioada de odihna organismul sa respire un aer cat mai curat pentru a ne proteja sanatatea si a avea energie a doua zi.
 2. crese, gradinite si scoli – copiii au un sistem imunitar sensibil. Prezenta lor in colectivitati ii predispune la diverse afectiuni datorate prafului, polenului, a bacteriilor si virusilor.
 3. birouri si spatii de lucru inchise
 4. sali de asteptare
 5. cabinete medicale si analize medicale, sali de operatii
 6. saloane de infrumusetare
 7. spatii de lucru cu publicul
 8. restaurante, baruri

De retinut ca un purificator de aer asigura un mediu sanatos, chiar steril (exista purificatoare de aer pentru sali de operatii).

Un purificator de aer este proiectat pentru a fi folosit zilnic, 24 de ore din 24.

Din ce este compus un purificator de aer

Purificatorul de aer este un echipament complex, compus in general din:

 1. filtre HEPA
 2. alte tipuri de filtre: filtru de carbon (captureaza mirosurile), filtru TiO2 (oxidare fotocatalitica)
 3. lampa UV pentru sterilizarea aerului prin distrugerea particulelor vii: acarieni, germeni, bacterii, virusi etc
 4. sistem electronic de masurare a temperaturii si umiditatii aerului
 5. sistem electronic de masurare a puritatii aerului si clasificare a gradului de curatare

Ce este filtrul HEPA?

Filtrul HEPA (High Efficiency Particulate Absorber = Absorbant de Particule de Inalta Eficienta) este compus dintr-un strat de fibre aranjate aleator. Fibrele sunt compuse din fibre de sticla cu diametre cuprinse intre 0,5 si 2 μm.

Prima etapa a unui proces de filtrare este constituita de prefiltrare, care retine cea mai mare parte de praf, par, particule de polen mai mari. Al 2-lea nivel de filtrare, realizat cu filtrul HEPA de inalta calitate, filtreaza particulele mai fine de praf care scapa de prefiltrare.Filtru HEPA purificator aer

Filtrele HEPA au fost proiectate in anii 1940 si au fost utilizate in Proiectul Manhattan pentru a preveni raspandirea contaminantilor radioactivi din aer. Au fost comercializate incepand cu anii 1950, iar termenul a devenit marca inregistrata. De-a lungul timpului filtrele au evoluat pentru a satisface cerintele ridicate din diverse industrii si domenii. Din aceasta cauza Departamentul de Energie al SUA (DOE) a adoptat standarde pentru filtrele HEPA.

In Uniunea Europeana specificatiile pentru utilizare in mod obisnuit au fost declarate prin norma europeana EN 1822 / 2009. Aceasta norma defineste clase pentru filtrele HEPA prin retinerea lor la cea mai penetranta dimensiune a particulelor.

Trebuie sa fim atenti cand achizitionam filtre HEPA deoarece produsele care pretind a fi „tip HEPA”, „HEPA-like” sau „99% HEPA” nu satisfac cerintele impuse de cele 2 standarde mai sus mentionate si nu au fost testate in laboratoare.

Ce sunt filtrele de carbon?

Filtrele de carbon sunt cunoscute sub numele de HEGA. Datorita porozitatii carbunelui activ, au proprietatea de absorbtie a poluantilor gazosi, implicit a compusilor volatili chimici, insa nu indeparteaza particulele mari. Carbunele activat genereaza un proces de schimbare a contaminantilor din faza gazoasa in faza solida.

Exista si alte tehnologii de a absorbi substantele chimice dar cu costuri mult mai mari.

Filtrul de carbon activ este utilizat in mod normal si impreuna cu alte tehnologii de filtrare, in special cu filtrele HEPA.

Ce sunt filtrele TiO2?

Filtrele TiO2 (dioxid de titan) filtreaza prin procesul de oxidare fotocatalitica. Filtrele TiO2 sunt capabile sa oxideze complet si sa degradeze contaminantii organici. Folosind radiatia UV de scurta durata, utilizata in mod obisnuit pentru sterilizare, energizeaza catalizatorul de dioxid de titan (TiO2) si actioneaza asupra contaminantilor.

Lampa UV germicida-bactericida

Radiatia luminoasa produsa de lampa UV este utilizata pentru a steriliza fluxul de aer care trece peste lampa UV de microorganismele vii: germeni, bacterii, virusi. Este important ca lampile UV sa nu fie „la vedere” deoarece ne pot crea probleme de sanatate.

Dupa trecerea fluxului de aer peste lampa UV, acesta trebuie sa treaca printr-un alt filtru pentru a stopa imprastierea in incinta a microorganismelor moarte.

Este important a se folosi lampi de UV fara emisii de ozon. Ozonul poate deteriora plamanii, provocand dureri in piept, tuse, scurtarea respiratiei si iritarea gatului. De asemenea poate agrava bolile respiratorii cronice cum ar fi astmul si compromite capacitatea organismului de a lupta impotriva infectiilor respiratorii, chiar si la persoanele sanatoase. Persoanele care sufera de astm si alergii sunt cele mai predispuse la efectele adverse ale nivelului ridicat de ozon.

La achizitia unui purificator de aer tineti cont ca lampa de UV trebuie:

 1. sa NU fie la vedere
 2. sa NU emita ozon

Recomandari pentru achizitie

Aer curat in camera

 1. Este foarte important ca alegerea unui purificator de aer sa fie facuta pe baza unor masuratori care demonstreaza eficienta acestuia si nu pe baza brandului echipamentului. Sunt cazuri in care branduri mari nu reusesc sa atinga minimele cerinte pentru un purificator de aer. In plus umfla valorile specificatiilor lor tehnice.
 2. Indiferent de tipul si brandul purificatorului de aer, toate aceste echipamente au consumabile: filtrele si foarte rar lampa UV care se poate arde. Sunt branduri care afirma ca nu sunt consumabile la echipamentele lor. Imposibil! Filtrele trebuie schimbate dupa un anumit timp pentru ca se colmateaza si se incarca cu particule.
 3. Va recomandam sa vizualizati urmatoarea prezentare video despre calitatea unui purificator de aer (durata video 13:21 minute)

Recomandari purificatoare de aer:

 1. purificator de aer ProClinic – pentru locuinta, sali de gradinita, scoala, birou, cabinete medicale etc
 2. pufiricator de aer ProMedical – pentru bloc operator, terapie intensiva, sterilizare, neonatologie etc