teava de cupru

Teava de cupru

Teava de cupru este elementul de legatura intre toate componentele dintr-o instalatie frigorifica. Prin ea circula agentul frigorific la diverse presiuni fara a-i altera calitatea. Aceasta asigura totodata si transferul termic in vaporizator si condensator.

Conform standardelor, teava de cupru pentru frigotehnie si aer conditionat are un inalt grad de puritate – 99,9% cupru. In componenta sa intra si fosfor (P) in procent de 0,015 – 0,040%.

Cuprul este un material foarte rezistent pe termen lung si de aceea este ales de producatori ca principal material pentru tevi le utilizate in instalatiile sanitare, termice si frigorifice, pentru uz rezidential si comercial.

Principalele motive ce stau la baza alegerii cuprului:

1. Cuprul este economic.  Manevrarea, maleabilitatea si imbinarea usoara micsoreaza timpul de instalare, consumul de alte materiale si costurile totale. Pe termen lung, performanta si fiabilitatea cuprului duc rar la defectiuni, de aceea cuprul este considerat materialul ideal pentru tevi, cu cel mai bun raport cost-eficienta.
2. Cuprul este usor. Tevile de cupru nu necesita grosimi mari precum tevile feroase de acelasi diametru. Acest lucru inseamna costuri mai mici pentru transport, manevrare mult mai usoara cand este instalat si spatiu mai redus pentru instalare.
3. Cuprul este maleabil. Deoarece teava de cupru este usor de indoit si modelat, adesea este posibila eliminarea coturilor si racordurilor. Maleabilitatea permite cotiri ale tevii din cupru ce pot urma aproape orice unghi al traseului in locul unde este montat (existand totusi o raza minima de curbura in functie de diametrul tevii).
4. Cuprul este usor de imbinat. Teava de cupru poate fi usor imbinata cu fitinguri capilare. Aceste accesorii duc la o economie a materialului si se obtin imbinari netede, ingrijite, puternice si etanse.
5. Cuprul este sigur. Teava de cupru nu arde, iar topirea acestuia nu genereaza gaze toxice.
6. Cuprul are durata lunga  de viata. Teava de cupru are o excelenta rezistenta la coroziune, rezistenta mecanica mare, rezistenta la temperaturi ridicate si rezistenta pe viata la degradare UV.
7. Cuprul este 100% reciclabil. Cuprul este un material care poate fi reciclat de multe ori fara a i se altera calitatile sau a i se pierde din proprietati.

Caracteristici teava de cupru:

  1. Maleabilitate. Teava de cupru se produce in forma moale si tare. Tevile moi se prezinta sub forma de colac iar cele tari sub forma de bara. Teava de cupru la colac poate fi comercializata si preizolata, pentru a creste viteza de montaj.
  2. Imbinare. Tevile de cupru din instalatiile frigorifice se imbina prin lipire tare (cu aliaje de cupru si argint) sau mecanic (se bercuieste teava pentru prinderea acesteia cu holender).
  3. Prelucrare. Datorita proprietatii cuprului de a fi maleabil, aceasta poate fi prelucrata cu usurinta pentru ambele tipuri de imbinari cu ajutorul unei truse de bercluit si largit.
  4. Dimensiune. Diametrul tevii de cupru pentru frigotehnie se masoara pe exteriorul tevii si poate fi exprimat in inch sau in mm.