De ce creste pretul freonilor?

De ce se majoreaza preturile freonilor?

Stop R404A

Honeywell declara ca intentioneaza sa renunte la vanzarea agentilor frigorifici R404a si R507 in Europa, incepand cu anul viitor, 2018.

Cine este Honeywell?

Honeywell este unul din principalii producatori mondiali de agenti frigorifici.

De ce cresc preturile freonilor?

In acest an 2017, preturile pentru freoni dar mai ales pentru R404a si R507 au crescut dramatic la toti producatorii si furnizorii in anticiparea reducerii cu 37% a emisiilor de CO2 conform Regulamentului European F-gas.

Chemors a anuntat cresterea lunara, consecutiva a preturilor cu 25-30% pentru aceste gaze cu efect de sera (cu valoare mare GWP) si a avertizat asupra deficitului de anul viitor, iar Honeywell este primul producator care anunta incetarea furnizarii de freoni. Acest ultim anunt poate adauga presiuni inflationiste la preturile freonului R404, determinand si pe ceilalti producatori sa intreprinda actiuni similare.

De ce a luat Honeywell aceasta decizie?

Honeywell a explicat ca a luat aceasta decizie datorita programului de reducere a emisiilor de F-gaze (gaze fluorurate cu efect de sera). Acest program a fost adoptat de Comisia Uniunii Europene si are la baza 2 acte legislative:

 1. „MAC Directive” – privind sistemele de climatizare utilizate in autovehiculele mici
 2. „F-gas Regulation” – regulament ce acopera toate celelalte aplicatii in care sunt utilizate gazele fluorurate (gaze ce contin fluor).

Noul regulament privind gazele fluorurate din 2015

Regulamentul privind gazele fluorurate a fost adoptat in anul 2006, fiind inlocuit apoi de un nou regulament adoptat in 2014, ce a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015. Prin acest ultim regulament se consolideaza masurile existente si se introduce o noua serie de schimbari:

 1. limitarea cantitatii totale a celor mai importante gaze F care pot fi vandute in UE incepand cu 2015 la o cincime din vanzarile din 2014 pana in 2030
 2. interzicerea utilizarii gazelor F in echipamentele noi care au o raspandire larga: frigiderele casnice si din supermarketuri, aerul conditionat, spray-uri cu spume si aerosoli
 3. prevenirea emisiilor de F-gases din echipamentele existente prin solicitarea de verificare, intretinere si recuperare corespunzatoare a gazelor la sfarsitul duratei de viata a echipamentelor frigorifice

Regulamentul mai prevede ca pana in anul 2020 sa se elimine freonii cu valori GWP mai mari de 2500 iar pana in 2022 freonii cu valori GWP mai mari de 150.

https://ec.europa.eu/clima/policies/f-gas/legislation_en

Cote de vanzare echivalente cu emisiile de CO2

Producatorii si distribuitorii vor avea cote de vanzare bazate pe valoarea GWP. In acest caz nimanui nu-i va mai conveni sa vanda agenti frigorifici cu valori GWP mari.

Alternative la freonii cu GWP mare

Honeywell indica propriile alternative la freonul R404a, freoni cu valori GWP reduse: R407F si R448A.

Chemours si Daikin au alternative cu valori GWP mai mici.

Desi pentru moment gazele retrofit (inlocuitor) pot fi chiar mai scumpe decat R404a si R507, diferenta de pret se va reduce rapid, iar specialistii ne asigura ca aceste gaze retrofit au o performanta energetica imbunatatita.

De stiut

Freonul R404a are valoarea GWP = 3922 si este cel mai utilizat agent frigorific in Europa in sistemele frigorifice stationare. Acest freon este utilizat cu precadere in sistemele comerciale la temperaturi scazute (congelare) dar si in sisteme de refrigerare. Pentru exemplificare si o mai buna intelegere, valoarea GWP = 3922 a freonului R404a creeaza urmatoarea echivalenta ca efect de sera: 1 kg de freon R404a este echivalent cu 3922 kg (3,9 tone) de CO2.

Freonul R507 are valoarea GWP = 3985 si desi este mai putin utilizat, el intra in zona sistemelor frigorifice de joasa si medie temperatura.

Freonii R404a si R507 au fost introdusi in anii 1990 pentru a inlocui agentii frigorifici de tip CFC: R502 si R12, ulterior si R22 (HCFC). Pe atunci nu se punea problema incalzirii globale si efectul de sera al agentilor frigorifici.

Glosar de termeni:

 1. GWP (Global Warming Potential) = potentialul de incalzire globala. Este o masuratoare relativa a efectului de sera.
  CO2 are valoarea GWP = 1
  In lista de refrigeranti puteti urmari valoarea GWP a fiecarui freon: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_refrigerants
 2. retrofit – gaz inlocuitor imbunatatit

Sursa:
http://www.coolingpost.com