Componente frigorifice

Produse noi

Componente frigorifice

Categoria componente frigorifice contine toate piesele si echipamentele ce compun o instalatie frigorifica: agregate si compresoare frigorifice, condensatoare si vaporizatoare, filtre, presostate, ventile de laminare etc.

Componente frigorifice Nu exista produse in cadrul acestei categorii.

Subcategorii

  • Agregate frigorifice

    Agregatele frigorifice sunt parti ale unei instalatii frigorifice ce au in componenta lor:
    1. compresorul frigorific
    2. condensatorul frigorific cu ventilator
    3. elemente de linie: presostat, rezervor lichid etc

     

    Agregatele frigorifice ofera urmatoarele avantaje:
    1. compacte si estetice
    2. pretul - mai mic decat achizitia separata a pieselor ce il compun
    3. silentioase - modelele carcasate sunt construite astfel incat zgomotul sa fie mult diminuat

     

    Utilizare agregate frigorifice sunt ideale pentru camerele frigorifice de refrigerare si congelare, depozitele de produse alimentare, depozitele farmaceutice, vitrine comerciale si multe altele

     

    Tipuri de agregate frigorifice:
    1. agregate necarcasate
    2. agregate carcasate
    3. monoblocuri

     

    Producatori de agregate frigorifice: Tecumseh, Embraco Aspera, Copeland, Danfoss, Bitzer, Zanotti, Frascold etc.

  • Agregate frigorifice...

    Agregatele frigorifice monobloc reprezinta solutii eficiente si compacte pentru refrigerare sau congelare in aplicatii comerciale si industriale mici si medii. Acestea sunt denumite "monobloc" datorita faptului ca toate componentele principale necesare pentru functionarea sistemului sunt integrate intr-o singura unitate sau carcasa.

    Una dintre caracteristicile cheie ale agregatelor frigorifice monobloc este versatilitatea lor. Ele pot fi utilizate intr-o gama larga de aplicatii, cum ar fi vitrine frigorifice, frigidere comerciale, camere frigorifice mici, banci de lucru frigorifice si multe altele. Capacitatile si dimensiunile agregatelor variaza pentru a se potrivi nevoilor specifice ale fiecarei aplicatii.

    Componentele principale ale unui agregat frigorific monobloc includ compresorul, condensatorul, evaporatorul si un dispozitiv de expansiune termica. Aceste componente lucreaza impreuna pentru a extrage caldura din spatiul care trebuie racit si pentru a mentine temperatura dorita.

    Instalarea agregatelor monobloc este simpla si rapida deoarece nu necesita conexiuni complexe intre componente sau conducte de refrigerare extinse. Cu toate acestea, pentru a asigura funcționarea eficienta, este esentiala o buna izolare termica a spatiului refrigerat.

    Mentenanta agregatelor este in general mai usoara decat la sistemele mai complexe, dar este important sa se efectueze verificări regulate pentru a preveni eventualele defectiuni. Selectarea unui agregat cu o eficienta energetica adecvata poate contribui la reducerea costurilor de exploatare.

    In concluzie, agregatele frigorifice monobloc sunt solutii eficiente, convenabile si versatile. Acestea reprezinta o optiune excelenta pentru cei care cauta solutii de refrigerare fiabile si usor de instalat.

  • Compresoare frigorifice

    Compresoare frigorifice pentru instalatii de frig casnice, comerciale si industriale. 
    Compresoare functie de tipul de aplicatie: LBP, MBP, HBP, AC. 
    LBP - Low Back Pressure sunt compresoare asocitate cu temperaturi scazute de evaporare, -35 - -10°C. Sunt compresoare utilizate pentru congelare. 
    MBP - Medium Back Pressure sunt compresoare cu temperaturi medii de evaporare utilizate de exemplu la vitrinele cu geam pentru bauturi sau in service auto. 
    LBP/MBP (L/MBP) - temperaturi de evaporare cuprinse in gama -35 - -5°C pentru vitrine comerciale, racitoare de apa, masini de gheata, etc. 
    HBP - High Back Pressure este gama de temperaturi de evaporare cuprinsa in -5 - +15°C. Compresoarele sunt utilizate la deumidificatoare, racitoare, unele racitoare de apa si vin. 
    AC - compresoare pentru echipamente de aer conditionat la care temperatura de evaporare este cuprinsa in gama 0 - +15°C. 
    Compresoare functie de modul constructiv: ermetice, semiermetice, cu piston, scroll, tip surub, etc.

  • Condensatoare frigorifice

    Transferul de caldura intre 2 sau mai multe fluide cu temperaturi diferite se realizeaza in echipamente termice numite schimbatoare de caldura.
    In orice instalatie frigorifica rolul condensatorului este de evacua caldura cedata de agentul frigorific (freon) prin condensare (schimbarea fazei din gaz in lichid). Caldura evacuata de condensator este suma dintre caldura absorbita de evaporator din mediul racit si echivalentul caloric al lucrului mecanic din compresor.
    Condensatoarele frigorifice se pot grupa in functie de agentul de racire si de forma suprafetei schimbatorului de caldura.
    In functie de agentul de racire exista 3 tipuri de condensatoare:
    1. racit cu aer
    2. racit cu apa
    3. racit mixt (cu apa si aer)
    Condensatoarele racite cu aer sunt de 2 tipuri, cu:
    1. circulatie naturala a aerului si sunt utilizate in instalatiile frigorifice casnice, frigidere si congelatoare
    2. circulatie fortata a aerului utilizate in instalatii frigorifice comerciale si industriale, fluxul de aer fiind asigurat de ventilatoare.

  • Electrovalve si bobine

    Electrovalve frigorifice, ventile magnetice frigorifice

  • Evaporatoare

    Evaporatoarele sau vaporizatoarele sunt echipamente cu rolul de a absorbi caldura dintr-o incinta sau lichid.

  • Filtre

    Filtre frigorifice cu rol de deshidratare, absorbtie a acidului si oprire a impuritatilor.

  • Presostate

    Presostate frigorifice. Au rolul de protectie a instalatiilor frigorifice la suprapresiuni si oprire / pornire a instalatiilor frigorifice.

  • Racorduri antivibrante

    Racordurile antivibrante sunt destinate instalarii pe sistemele comerciale frigorifice si pe instalatii de climatizare civile si industriale.
    Functia racordurilor antivibrante (amortizoare de vibratii) este de a evita transmiterea vibratiilor compresorului in tevile instalatiei frigorifice. De asemenea, ele pot compensa dilatarea termica a conductelor.

  • Rezervoare de lichid

    Rezervorul de lichid dintr-o instalatie frigorifica are mai multe roluri: de stocare a refrigerantului si de tampon, asigurand o furnizare constanta cu refrigerant lichid catre dispozitivul de expansiune, de subracire, asigurand separarea oricaror vapori ramasi de lichid. De asemenea, ajuta la intretinerea si service-ul sistemului.

  • Rezistente

    Rezistente electrice pentru instalatiile frigorifice pentru degivrarea evaporatoarelor, a tuburilor de condens (dren), a usilor la camerele frigorifice dar si alte echipamente frigorifice

  • Teava capilar

    Teava capilar este din cupru moale si este utilizata pentru laminarea in sistemele frigorifice de puteri frigorifice mici.

    Teava capilar este caracterizata in primul rand de un anumit diametru interior, fiind principalul factor in calculul laminarii.

  • Valve, robineti

    Valve si robineti au rolul de a izola echipamente dintr-o instalatie frigorifica in scopul unor operatiuni de service sau mentenanta cu pierderi minime de freon (agent frigoric si ulei).

  • Ventile de expansiune...

    Laminarea este procesul prin care agentul frigorific (freonul) in stare lichida trece printr-o sectiune ingusta modificand presiunea fluidului.
    Procesul de laminare al freonului se realizeaza in ventilul de laminare. Ventilul de laminare este similar unui robinet ce are orificiul de curgere calibrat.
    Starea agentului frigorific la intrarea in ventilul de laminare este de lichid subracit (ceea ce rezulta din condensator). La iesirea din ventilul de laminare, freonul este un amestec de lichid si vapori saturati uscati.
    Pentru controlul gradului de supraincalzire a vaporilor la iesirea din vaporizator, ventilul de laminare prezinta un bulb care "citeste" temperatura de la iesirea din vaporizator si deschide mai mult orificiul ventilului; in vaporizator intrand mai mult lichid, se va reduce gradul de supraincalzire de la iesirea vaporizatorului. Datorita modului cum este construit si cum lucreaza, valva de laminare este denumita si ventil de laminare termostatic.

  • Vizoare de lichid

    Vizorul de lichid (freon) este o componenta importanta intr-un sistem frigorific. Vizorul este in primul rand un indicator de umezeala dar ajuta si la identificarea altor probleme intr-o instalatie frigorifica.

    Vizorul de lichid (freon) este instalat dupa filtrul deshidrator in mod normal, dar poate fi montat si inaintea acestuia. In functie de unde este montat vizorul, putem trage cateva concluzii despre buna functionare a sistemului frigorific:
    1. vizorul montat dupa filtrul deshidrator
    - indicatorul galben ne informeaza ca exista un continut prea mare de umezeala inainte de ventilul de laminare
    - aparitia bulelor este datorata mai multor cauze: cadere de presiune prea mare prin filtrul deshidrator, nu exista subracire sau freon prea putin in sistemul frigorific
    2. vizorul montat in fata filtrului deshidrator
    - indicatorul galben anunta prezenta unei cantitati prea mari de umiditate in intreg sistemul frigorific
    - prezenta bulelor este datorata urmatoarelor cauze: nu exista subracire sau cantitatea de freon este prea mica

    Alte defectiuni ale sistemului frigorific diagnosticate cu ajutorul vizorului de lichid:
    1. vapori in vizorul de lichid: insuficient lichid (freon in stare lichida) in instalatie, ventil inchis pe traseul de refulare, sistem blocat datorita filtrului deshidrator sau din alte cauze
    2. amestec de lichid cu bule: insuficient lichid (freon in stare lichida) in instalatie, ventil inchis pe traseul de refulare, sistem blocat datorita filtrului deshidrator sau din alte cauze, nu exista subracire